Folie Culinaire Line-up 2018

Image

Alain Alders

De Vrienden van Jacob

Alain Alders werkte onder meer bij de Kersentuin, het Amstel Hotel, De Hoefslag, Corona en Landgoed Duin & Kruidberg. In 2002 opende De Vrienden van Jacob haar deuren, met Alders als huidige Executive Chef en SVH-meesterkok. Alders omschrijft zijn stijl van koken als ‘losjes’ en wijst erop dat talent en culinaire ervaring belangrijk zijn, maar dat liefde voor het vak het verschil maakt. Zonder passie en maximale concentratie kom je niet tot topprestaties en die passie komt hij laten zien.

andr.tienelt.jpg

André Tienelt

Restaurant Wilder Ritter

Deze sympathieke chef doceert zijn keuken in het Zwarte Woud ver weg van alle stadse taferelen. Bij binnenkomst overvalt je een rijke historie en de gastvrijheid van het gehele team. Deze chef wiens roots liggen bij Dieter Müller was op 25 jarige leeftijd al de grote chef van een 200 kamers tellend project in Karlsruhe maar toog voor zijn gezin naar de rust van het platteland. André is in balans, net zoals zijn keuken en weldoordachte keuzes van ingrediënt en bereiding zullen u niet verrassen maar het palet desalniettemin bekoren. We proeven bij ons bezoek een keuken die werelds van smaak en formaat is met respect voor het culinaire achterland. Deze bescheiden chef getooid met 1 Michelinster heeft een keuken die rijpheid en aciditeit moeiteloos weet te combineren.

jo.grootaers.jpg

Jo Grootaers

Altermezzo

Deze talentvolle jonge chef heeft een bescheiden aard en dat siert. Het liefst laat hij zijn puur natuurlijke keuken voor zich spreken. 19 jaar jong was hij toen hij terugkeerde naar zijn geboortegrond in Tongeren om er chef te worden van Altermezzo. Toen nog met een bescheiden bistroconcept maar nu gelauwerd door de internationale gidsen mag hij zich laven in het succes van een Michelin ster. Zijn keuken alleszins avontuurlijk maar altijd vol in het seizoen en dienend naar het hoofdingrediënt zonder onnodige opsmuk. Zijn sauzen en de intensiteit van smaken op het bord moeten hun werk doen. Jo inmiddels uitgeroepen door Gault en Millau tot talent van het jaar in België en door Michelin extra onderscheiden als talentvol chef 2018 van de Benelux ondergaat het gelaten, verandert er niet door en doet, zoals hij zelf zegt, gewoon voort op de ingeslagen weg.

karen.torosyan.jpg

Karen Torosyan

Bozar Restaurant

Voor wie vorige jaar op Folie Culinaire is geweest, heeft men misschien zijn korte demo gemist en voor wie Culinaire Saisonnier leest, heeft men zeker het groot artikel over de chef gelezen. Karen Torosyan is een chef die vanaf nul begonnen is en kwam in België zonder geen woord Frans of Nederlands te spreken. Hij begon als afwasser en klom razend snel in het vak tot sous chef van twee sterren Belgische chef Pascal Devalkeneer en later van de toen drie sterren chef Jean-Pierre Bruneau. Vandaag is Karen Torosyan chef en co-eigenaar van het Bozar Restaurant, met een Michelin ster bekroond in het hart van Brussel. Maar vooral is Karen wereld kampioen van Paté-Croûte in 2015 en is tegenwoordig de alle grootste specialist geworden van alles wat met korsten heeft te maken. Koulibiak, Pâté-Croûte, Oreiller de la Belle-Aurore, Pithiviers, Tourtes Charcutières, Filet de Boeuf Wellington, geen korsten meer hebben geheimen voor hem. Waar iedereen naar de trends lopen, loopt Karen terug in de tijden met enorm veel nauwkeurigheid. Op maandag 8 oktober zal Karen terug komen voor een groot masterclass over de grootste monumenten van de klassieke Franse gastronomie te geven.

lucas.felzine.jpg

Lucas Felzine

Restaurant UMA - Parijs

Lucas Felzine is een soort UFO in de gastronomische landschap van Parijs. Dat jonge chef, oorspronkelijk Italiaans maar in de voorsteden van Parijs geboren, heeft een diepe liefde voor wereldwijde culinaire culturen. Met name één: de Nikkei stijl. In zijn restaurant UMA, die een afkorting van umami is, brengt hij de Japanse en Peruaanse culture samen op elke bord. De nikkei is ooit in Peru geboren door de grote komst van Japanse migranten die hen eigen culturen niet wilde vergeten. Door vele reizen werd Lucas diep geworteld aan dat cultuur wat brengt ontzettend veel elementen op één bord. Een oefening dat hij zeer goed hanteert en zal aan jullie voorstellen tijdens Folie Culinaire.

Image

Mart Scherp

Restaurant Scherp

Mart Scherp van restaurant Scherp uit Middelburg is ambassadeur van de Dutch Yellowtail. Deze exclusieve vissoort is zeer geliefd bij topkoks vanwege de stevige textuur en de sublieme, zachte smaak. Dutch Yellowtail is een prachtig alternatief voor de bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis en wordt hier in Europa duurzaam geproduceerd. Tijdens Folie Culinaire laat Scherp zijn bereidingen van deze bijzondere en veelzijdige vis zien én proeven.

santiago.torrijos.jpg

Santiago Torrijos

Ex- Atelier Rodier

U heeft hem vorige jaar zien Spaanse vertalingen komen doen voor de chefs Juan Manuel Barrientos en Jonatan Gomez Luna die uit Colombia en Mexico kwamen optreden. Dit jaar zal Santiago Torrijos zijn eigen keuken tussen Frankrijk en Colombia vertalen. Voor wie het nog niet weet, heeft Santiago in topzaken gewerkt zoals de Grand Véfour, de Bristol, de Plaza Athénée en Antoine voor dat hij in 2012 de Atelier Rodier opende. In eerst instantie een bistro keuken van pure Franse invloeden tot langzaam een auteur keuken waar zijn geboorte land steeds meer ging optreden. Santiago is nu bezig met de opening van zijn nieuwe restaurant en ondertussen doet hij veel trippen en demo's om zijn kennissen nog verder verdiepen.