Wine tasting 2021

In de Wine Tasting Area verzorgt Lars Daniëls, Magister Vini en redacteur van het toonaangevende wijnmagazine van Nederland, Perswijn, iedere dag een aantal presentaties en proeverijen. Daarbij zal hij diepgaande wijnkennis op een heel toegankelijke manier brengen, en daarbij natuurlijk mooie wijnen laten proeven van de aanwezige standhouders. Voorbeelden van wat u kunt verwachten zijn presentaties over: 

  • Waar komen wijnaroma’s vandaan? Met uitleg over druifeigen aroma’s, geuren die van het wijnmaken komen en aroma’s van rijping. En daarbij treffende wijnen om u de diversiteit van wijnaroma’s goed te laten ervaren. 
  • Sessie Limburgse wijnen samen met Lidy van Kleef, een expert op dit gebied
  • De smaak van de plek. Een presentatie en proeverij over wat in wijnkringen zo chique ’terroir’ wordt genoemd. Kun je de herkomst van een wijn erin terug proeven? En zo ja, waarom en hoe?
  • De natuurlijkheid van wijn. Wijn wordt vaak gezien als natuurproduct maar is uiteraard een cultuurproduct, dat op heel natuurlijke wijze tot stand kan komen. Hoe natuurlijk, dat is de vraag… Met mooie wijnen!

 

Image

Kom Limburgse wijnen proeven tijdens de Folie Culinaire!

Limburgse wijnen veroveren hun plek op de wijnkaart. Kwalitatief hoogstaande wijnen serveren uit eigen land is dé manier om uw gasten te verrassen! Kom tijdens Folie Culinaire speciaal geselecteerde wijnen proeven bij de Limburgse Wijnbar. Speel mee met de VinoCasino (blindproeven), ontmoet Limburgse wijnproducenten via de WineSpeedDates, volg een van de masterclasses en laat je verrassen door het beste uit eigen regio. Sterrenrestaurants, sommeliers en topchefs gingen u al voor!

Programma maandag 11 oktober:

12:00 - 13:30 uur

Limburg, wijnprovincie

Een uitgebreide presentatie en proeverij van Limburgse wijnen . I.s.m. Lidy van Kleef. En met medewerking van vele Limburgse wijnboeren, zoals Raarberg, Apostelhoeve, De Wijngaardsberg, Hoeve Nekum, Thilesna, De Deelgaarderberg, Holset, Saint Remi, Thorn, Overst Voerendaal en Aldeneyck.

——

14:30 - 15:00 uur

Viña Tabalí, Chileense top

Wilt u de wijnen proeven van een Chileense topproducent? Viña Tabalí wordt al jaren geprezen door toonaangevende wijnmedia als Descorchados, Wine Advocate, Decanter én Perswijn. I.s.m. Vinites.

——

15:30 - 16:00 uur

De magie van Douro

Een presentatie en proeverij van de hoogwaardige en zeer originele wijnen uit de Douro. I.s.m. specialist André Kerstens, die een ongekende selectie topwijnen aanbiedt

——

16:30 - 17:00 uur

Wunderbare Wonnegau!

Het zuidelijk deel van Rheinhessen is tegenwoordig een waar wijneldorado. De wijnen van Dreissigacker en Groebe bewijzen dat op geweldige wijze. I.s.m. Icarius Wijnen.

Programma dinsdag 12 oktober:

11:30 - 12:30 uur

Bijzondere Belgische wijnen

Ook onze zuiderburen maken steeds betere wijn, zoals de wijnen uit het assortiment van Vinetiq mooi bewijzen. Een presentatie en proeverij samen met Mitchell Ligthart. 

——

13:30 - 14:00 uur

Armeense wijnen

Armenië is een van de bakermatten van de wereldwijnbouw. Wijnbouw gaat hier meer dan 6000 jaar terug! De interessante wijnen die het land in de zuidelijke Kaukasus nu maakt, worden gepresenteerd door Bart Dijkema van gespecialiseerde importeur Dijso. Inclusief een bramenwijn!

14:30 - 15:00 uur

Alsace à la Vojacek

De wijnen uit de Elzas blijven fascineren. Zeker die van een biodynamische topproducent als Zusslin. I.s.m. Vojacek Wijnen 

——

15:30 - 16:00 uur

Canadian wines: écht cool

Het oosten van Canada heeft een koel landklimaat, waarin wijnbouw een uitdaging is. Maar de beste wijnen zijn enorm spannend. Een aantal prachtige voorbeelden komen voorbij in deze presentatie en proeverij i.s.m. Vinetiq.

——

16:30 - 17:00 uur

Het aroma van witte wijn

Met uitleg over verschillende aroma’s van witte wijnen, bepaald door variëteit, terroir en wijnmaken. En daarbij treffende wijnen van Vinites om u de diversiteit van wijnaroma’s goed te laten ervaren.

 

Programma woensdag 13 oktober:

11:30 - 12:00 uur

De smaak van de plek: Italiaanse cool climate wines

Wijnen uit koele klimaten zijn anders. Wat is cool climate en wat zijn de kenmerken van de wijnen? I.s.m. Vinites laat Lars Daniëls proeven dat ook Italië koele klimaatwijnen voortbrengt, van heel hoog niveau, uit Alto Adige.

——

13:00 - 13:30 uur

Heel bijzonder Zuid-Afrikaans!

Zuid-Afrikaanse wijnen, die komen toch uit Western Cape? Zeker, maar ook in Northern Cape zit een bijzonder goede producent, genaamd Lowerland. Een presentatie van Zuid-Afrikaans van off the beaten track, i.s.m. Icarius Wijnen.

——

14:30 - 15:00 uur

De smaak van rode wijn

Wat bepaalt dat rode wijn smaakt zoals hij smaakt? Druivenras, herkomst, de wijnmaker? Of allemaal tezamen? Een technische uitleg over de smaak van rode wijn. En daarbij treffende wijnen.

——

16:00 - 16:30 uur

Champagne!

Uiteraard moet op Folie Culinaire 2021 ook champagne aan bod komen. De mooiste mousserende wijn ter wereld! I.s.m. Flamant sluiten we het Wijntheater af met prachtige bubbels!