Image

Wyckse Wodka

Het ontstaan van Wyckse Wodka

Hij was cocktailshaker bij Beluga Next Door (beste cocktailbar van Nederland 2008) en barman bij Beluga (twee michelinsterren), met Hans van Wolde als zijn leermeester. In 2008 deed hij mee aan de Remy Martin Stylemasters en werd hij uitgenodigd op het Remy Martin landgoed waar hij inzage kreeg in het mengproces van deze beroemde cognac. In de jaren daarna was hij barman én cocktailshaker op plekken als Club Pacha in Sharm el Sheikh en Nikki Beach Ibiza. Frank Kalf (30) woonde en werkte op de mooiste en hipste plekken van de wereld, maar Maastricht had zijn hart gestolen. In 2013 keerde hij terug naar de provinciestad waar zijn horeca carrière ooit begon en worstelde met het dertigersdilemma ‘Wat wil ik doen?’

Heb je ook iets lokaals?

Frank werd getriggerd door zijn gasten. “Elk zichzelf respecterende stad heeft een lokale wodka of Eau de Vie. Maastricht niet. Er is Maastrichts bier, Maastrichtse wijn, maar niks sterks. Ik kreeg tijdens mijn werk vaak de vraag ‘Heb je ook iets lokaals?’ En met een Els hoef je dan in een hippe bar niet aan te komen.”

Samen met Remco Bom kreeg hij in het najaar van 2016 het idee van een Maastrichts wodka. Eerst als een soort grap, maar al snel werd het serieus en begon de zoektocht naar het perfecte recept. De juiste gisting, de juiste eigenschappen van de aardappelen, het juiste graan en de juiste verhoudingen. “We hebben meerdere producten ontwikkeld en alles zelf getest. Ik heb zelfs samen met mijn schoonfamilie blind geproefd. Unaniem kozen we toen voor dezelfde wodka en die is het ook geworden.”

Zo ontwikkelden Frank en Remco een puur Maastrichtse wodka die zij ‘Wyckse Wodka’ noemden. “Het is echt een lokaal product geworden, gemaakt door een Maastrichtse distillateur, van Maastrichtse aardappelen en Maastrichts graan en een huisstijl ontworpen door een Maastrichtse designer. Alles komt uit Maastricht en daar ben ik zo trots op.” De wodka is zacht en een beetje zoet en heel goed puur te drinken. Hij mag gemixt worden, maar dat is zeker niet nodig. De receptuur is uiteraard top secret, zoals dat een bijzonder product betaamt.

Niet alleen de wodka werd met veel zorg en persoonlijke smaak ontwikkeld, ook de fles is door Frank en Remco zelf uitgezocht. Een medicijnfles, zonder enige opsmuk. Puur en simpel, maar ook een beetje mysterieus. “We wilden een authentieke fles voor onze nieuwe wodka en een fles die nieuwsgierig maakt. Deze apothekersfles met kurk past perfect bij het gevoel dat wij willen overbrengen met onze Wyckse Wodka."

Na drie maanden van ontwikkeling, was in januari 2017 de eerste proefles klaar en de eerste 100 flessen waren binnen een week verkocht. Op dit moment is Wyckse Wodka in 20 Maastrichtse horecagelegenheden te krijgen, maar als het aan Frank ligt wordt dit snel uitgebreid. “Mijn droom is dat Wyckse Wodka in elke Maastrichtse bar staat en dat het de trots van Maastricht wordt.”

Op de vraag of Frank onderzoek heeft gedaan naar andere merken en dranken die vanuit eenzelfde passie ontstaan zijn, is hij heel duidelijk: “Eerlijk gezegd niet. Ik kijk nooit naar wat anderen doen. Ik handel vanuit mezelf, vanuit mijn gevoel. Dat heb ik altijd gedaan. Als ik mij er goed bij voel, dan ga ik ervoor. Soms gaat dat faliekant mis, maar heel vaak gaat het goed. Laten we hopen dat het gevoel dat ik bij Wyckse Wodka heb klopt en dat we over een paar jaar kunnen zeggen dat het een geweldig succes is geworden.”

Image

Recept

The Maastricht Mule - Een frisse zomerse cocktail

- 45 ml Wyckse Wodka
- 120 ml Fever Tree Ginger Beer
- Een partje limoen
- Veel ijsblokjes