Boergondisch Arenshof: Aerpel Mikske

Hulsberg is meer dan een fijne plek om te wonen, een rijk verenigingsleven en een bruisende middenstand. Hulsberg is ondernemend en innovatief. Sinds kort is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het indrukwekkende portfolio: het Aerpel mikske van Boergondisch Arenshof!

Het boerenleven is nog flink vertegenwoordigd binnen onze grenzen. Neem akkerbouwbedrijf Nuchelmans in Arensgenhout. Met velden van Roermond tot 100 kilometer boven Parijs, van Würselen via Arensgenhout naar België. Een buitengewoon bedrijf, teler van bieten, tarwe, maar vooral aardappelen. Tonnen aardappelen levert Nuchelmans op jaarbasis aan ketens en fabrikanten, die het verkopen aan consumenten.

'Begin dit jaar had ik afspraken met fabrikanten. Dit heeft me dusdanig tegen de borst gestoten, dat ik vond dat er iets moest veranderen,' begint Leon Nuchelmans zijn uitleg. 'De grote spelers in de markt zorgen dat marges niet naar verhouding worden verdeeld. De producenten zijn daar de dupe van. Dit geldt niet alleen voor ons, maar voor alle boeren.'

Reden genoeg om na te denken over hoe het anders kan. Nuchelmans: ’Ik wil minder afhankelijk zijn van de grootmachten en een eerlijke prijs voor mijn product krijgen, zodat ik een goede boterham overhoudt. Dat betekent dat er minder lijnen moeten zijn tussen mijn akker en het bord van de consument.’ Er wordt contact gelegd met HAS: Hogeschool op het gebied van Agro, Food en Leefomgeving in Venlo. Er volgt een brainstorm over het product aardappelen. 65 ideeën komen uit de hoge hoed, één idee blijft uiteindelijk over: een aardappelbrood.

Via de Hoeskamer in Arensgenhout kent Nuchelmans Ivo Mulder. 'Ik kan aardappelen telen, maar ik kan geen brood bakken.' In Mulder vindt Nuchelmans de aangewezen persoon om een recept te ontwikkelen. Opgeleid als kok en met jarenlange ervaring op topniveau in de regio en het buitenland, weet Mulder wel raad met deze opdracht. 'Ik heb op een week meer weg moeten doen dan me lief is, maar uiteindelijk hebben we een prachtig recept gerealiseerd.' De studenten van HAS kunnen zo een kant en klaar product presenteren, wat ze zelf hebben afgebakken. Het brood valt ontzettend in de smaak. Een landelijke supermarktketen ziet er letterlijk brood in en wil het gaan verkopen. Uiteindelijk gaat deze deal niet door, omdat de prijzen wederom uitgeknepen worden. De gedachtengang van Nuchelmans wordt wederom bevestigd.

Ondertussen zijn Nuchelmans en Mulder wel gaan nadenken over de productie. In Bakkerij Lemmens vinden ze de ideale partner. Zo is en blijft het brood letterlijk een streekproduct. De Rabobank nodigt ze uit om het brood te presenteren aan personeel tijdens de Food Week. Het brood valt erg in de smaak, wat aanleiding is om het brood zelf in de markt te gaan zetten. In Food-blogster Astrid Petit-Offermans, met natuurlijk roots in de streek als dochter van Wiel Offermans, vinden ze de aangewezen persoon om mee te denken.

Zo ontstaat Boergondisch Arenshof: een nadrukkelijke verwijzing naar de boer en Arensgenhout. Het brood wordt gedoopt tot Aerpel mikske: een borrelbrood gemaakt van aardappelen, met spekjes en verse kruiden. Het brood is een ambachtsproduct en wordt met de hand gemaakt door Bakkerij Lemmens. Lemmens voegt toe: 'In de winkel is het brood natuurlijk vers te krijgen, maar het kan ook voorgebakken ingevroren worden. Ideaal dus voor de horeca. Daarnaast is het vrij van E-nummers. Een echt duurzaam product.'

Leon en Denise Nuchelmans, Hub en Anita Lemmens en Ivo Mulder hebben gezorgd voor een prachtig product. Naturel al een ware smaaksensatie, maar ook bijzonder goed te combineren met andere gerechten en producten. Iets om trots op te zijn, maar vooral om snel te proeven. Een kwaliteitsbrood, tegen een eerlijke prijs voor iedereen!