Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON)

Stibon

Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON) is een onafhankelijke opleiding voor iedereen die meer wil weten over bier. Waar wordt bier van gemaakt? Hoe wordt het gebrouwen? Welke biertypes zijn er? Wat betekent boven- en ondergisting? Hoe kan ik bier en spijs combineren? Dit zijn vragen die beantwoord worden tijdens de StiBON opleiding.

De StiBON opleiding is er voor iedereen die meer wil weten over bier. Van horecaondernemers en hun personeel tot slijters en particulieren die hobbymatig in bier geïnteresseerd zijn. StiBON is opgezet zonder steun van de grote brouwerijen. En dus onafhankelijk.

StiBON Bieropleiding Niveau 1:

  • Les 1: 27 november 2017
    Theorie en praktijk van het bierproeven, docent Yu Mey Kwee
  • Les 2: 11 december 2017
    Grondstoffen, wetgeving en sociale hygi├źne, docent Bas Schampers
  • Les 3: 8 januari 2018
    Bier en gezondheid, historie en trends, docent Jan Machiel van Bragt
  • Les 4: 22 januari 2018
    Het brouwproces, docent Tom de Lepper 
  • Les 5: 5 februari 2018
    Bierbehandeling en opslag, docent Niels Bassie
  • Les 6: 19 februari 2018
    Bier aan tafel: docent Hans Tonissen
  • Examen: 23 april 2018

Competenties na afloop opleiding:

Het succesvol voltooien van het niveau 1 opleiding betekent dat de kandidaat:

  • Van zes belangrijke biertypen de eigenschappen kan benoemen en deze biertypen bij een blindproeverij kan 
  • Vier belangrijke factoren kan benoemen die invloed hebben op een biertype
  • De grondstoffen van bier en hun effect op het uiteindelijke bier kan benoemen
  • De termen op het etiket kan interpreteren
  • De belangrijkste procedures kan uitvoeren voor de ontvangst, opslag, verkoop en serveren van bier
  • Bieren kan beoordelen op kwaliteit en voorzien van een proefnotitie waarin uiterlijk, geur, smaak en afdronk worden beschreven
  • Uiteenlopende bier/spijs combinaties kan benoemen en beoordelen
  • Basale informatie kan geven over bier en gezondheid en verantwoorde alcoholconsumptie
  • Bekend is met de basiswetgeving rond bier

Meer informatie
Inschrijven