Demokeuken
We zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen voor Folie Culinaire 2023. Om te laten zien dat de beurs in Maastricht echt toonaangevend is, willen we reeds al enkele namen bekend maken. Met een internationale line up van allure laten we het internationale karakter van de stad Maastricht zien. In de afgelopen jaren hebben we al heel wat grote namen mogen verwelkomen. Lees onderaan de pagina meer over de chefs van afgelopen jaren.
Ook zal The Mastercooks of Belgium dit jaar van de partij zijn. Zij zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed en representeren de top van de Belgische gastronomie op Folie Culinaire.
In de demokeuken Culinaire Saisonnier werden exclusieve plant based demo’s gegeven onder begeleiding van Frank Fol (We’re Smart). Hier werd de volledige focus gelegd op duurzaam en plantaardig koken.
In zijn atelier probeert Tynes unieke gerechten te creëren , gerechten die ieder op zijn eigen manier uniek zijn, met diepgang en smaak. Dat laatste, is een van de sleutel ingrediënten in zijn atelier: Als de smaak niet goed zit, stopt het per direct voor Tynes.
Zijn eerste stage loopt hij in het Trianon Palace, bij chef-kok Gérard Vié, waar hij de keuken van de Sud-Ouest ontdekt met smaakvolle gerechten, bereid met de beste producten. Zijn tweede stage is bij Alain Ducasse aan de Avenue Poincaré. Die ervaring was geweldig, maar zwaar, met lange dagen en onder constante druk. "Als je in brigades als deze onderaan de ladder staat, zie je af. Maar als je jong bent, accepteer je dat en kun je het aan”. Zijn vrouw Karine doet een Erasmus in Engeland, wat Cyril ertoe brengt Alain Ducasse te vragen er een baan voor hem te vinden en dat wordt Monte's, een privé club in Londen, waar Cyril een jaar lang kookt. Vervolgens keert hij terug naar zijn geboortegrond, neemt in 1998 het familierestaurant over en zet de traditionele keuken van zijn vader voort.
Het bedrijf veranderde, de twee restaurants werden solide, er wordt gebruikt gemaakt van producten uit eigen regio en er staat een team van vijftig personen om de goed geoliede machine draaiende te houden. In 2012 wordt Cyril er voor beloond door de gidsen. De bistro aan de overkant, die zijn grootmoeder had verkocht aan een van haar medewerkers, heeft Cyril zeven jaar geleden teruggekocht en drie jaar geleden laten renoveren tot een nieuw restaurant en gastenkamers.
Samen met enkele vrienden opende hij een klein restaurant in het dorp Scoglitti aan het strand, alvorens een tweede restaurant te openen in de heuvelstad Ragusa. Zijn wens om een eigen restaurant te hebben werd werkelijkheid toen de gelegenheid zich voordeed om het gebouw dat ooit het huis van zijn grootmoeder was in Donnalucata, te verbouwen. In 2008 opende hij Il Consiglio di Sicilia, gespecialiseerd in zeevruchten en lokale gerechten. Het restaurant werd al snel een populaire bestemming bij zowel de lokale bevolking als toeristen.
In 2010 kwam de internationale culinaire journaliste Roberta Corradin in zijn leven, op bezoek voor een recensie van het restaurant. Een jaar later zijn de twee getrouwd.
Als tweesterrenchef in het Maison d'à Côté in Montlivault, een sterrenchef aan de Table d'à Côté in Orléans en door Gault et Millau uitgeroepen tot kok van het jaar 2021, Christophe Hay's pad is dat van een inspirerende gids, gevormd door strengheid en werk.
Gedragen door de buitengewone kracht van het collectief, gepassioneerd en enthousiast, brengt hij mensen en energieën samen om goed, verantwoord en lokaal voedsel te verdedigen.
Nadat hij in verschillende bekende restaurants in het zuiden en oosten van Frankrijk had gestudeerd, begon hij zijn carrière bij Alain Ducasse in Monaco. Vervolgens werkte hij als sous-chef bij Nicolas Masse in het Grand Hotel in Saint-Jean-de-Luz, voordat hij in 2005
Dit werd gevolgd door een tweede restaurant, 'Chez Claire et Vivien', in het Écomusée Basque-museum, wederom in Saint-Jean-de-Luz.
Deze jonge chef-kok, met zijn trendy, maar relaxte stijl en zijn zuidwestelijke accent, verdiende zijn eerste ster bij 'Eguiazabal, Le bar à vin' in Hendaye in 2013. De keuze van Michelin was op dat moment een verrassende keuze: het was het eerste restaurant in de rode gids dat tapas à la carte aanbood!
Gestimuleerd door chef-kok Alain Ducasse, winnaar van meerdere sterren, nam hij in 2014 de leiding over van de keukens van 'Prince Noir' in Lormont.
Zijn inspiratie haalt het beste uit de gerechten die hij bereidt, voor een aanbod op basis van een verrassende eenvoud en een techniek die toch uitermate verfijnd is.
Mexicaanse gastronomie
Maar voor Enrique, na een studie aan een Mexicaanse culinaire school, aangevuld met een stage in Frankrijk, is er een echte Mexicaanse gastronomie vrij van folklore en gecentreerd rond kwaliteitsproducten.
Dat demonstreert hij nu in Parijs, waar hij uiteindelijk verbleef, in het restaurant dat hij in 2018 opende en dat Oxte heet. Hij creëert zijn gerechten door zich de gerechten te herinneren die hij in Mexico heeft geleerd en die hij hier met Franse techniek aanpast.
Zijn octopus, een nacht gemarineerd in zijn kooksappen, en de volgende dag a la plancha gegrild, is bijvoorbeeld to die for. De Michelin vergiste zich niet, die hem vorig jaar een ster toekende, waardoor hij een tv- en radioster werd in Mexico. Twee koksmutsen ook bij Gault&Millau voor de "verkennende en levendige tafel van Enrique Casarrubias.
Hij bracht tijd door in tal van restaurants in Scandinavië, waaronder Frantzen in Stockholm en Fäviken in Noord-Zweden voordat hij naar Oslo verhuisde om zijn carrière voort te zetten bij Maaemo met drie Michelinsterren. Zijn liefde voor het landschap en de producten van Northumberland (en Ally!) maakte het verhuizen naar het noordoosten een gemakkelijke beslissing voor hem.
Hij nam de teugels van zijn vaders keuken over en vond het opnieuw uit. Deze ster Tournus, nieuwsgierig, levendig, altijd op zoek naar bitters en zuren, hij houdt van minutieus koken; combineert tarbot met kurkuma, associeert zijn kreeft met een citrusbouillon, maar weet ook een memorabele patékorst te bereiden, waar zijn wijnboervrienden dol op zijn.
Chef Igor Snyders heeft zijn sporen verdiend naast grote sterrenchefs in grote prestigieuze hotels en gerenommeerde etablissementen.
In 2018 trad hij toe tot de Confrérie des 33 maîtres-queux de Belgique, een vereniging van mecenassen-koks die lokale producten verdedigen.
Met zijn jarenlange ervaring in verschillende restaurants, waaronder die van de prestigieuze Opera Royal de Wallonie, het Forum de Liège en het Théâtre de Liège. naast zijn deelname aan de organisatie van banketten, vestigt chef Snyders in zijn vertrekken om zich culinaire talenten aan uw tafel. Maison Snyders zal al deze melanges van smaken en ontdekkingen die chef Snyders tijdens zijn toch al lange carrière ondanks zijn jonge leeftijd heeft onderzocht, op één plek samen kunnen brengen.
Koken is vernieuwend en chef Igor Snyders biedt je nu zijn eigentijdse keuken aan in Vivegnis, vlakbij Oupeye.
Zijn ondersteuning als culinair begeleider van het Belgisch Olympisch Team in China en Londen, de astronauten en kosmonauten, en de zuidpoolreizigers Dixie Dansercour en Sam Delfour noemt hij zelf zijn hoogtepunten. Ondertussen krijgt zijn filosofie "Denk Groenten! Denk fruit!" meer en meer voet aan de grond in de Benelux en ver daarbuiten. Hij reisde al heel de wereld af om zijn filosofie te promoten.
"De week van groenten en fruit" en de Award voor "Beste Groenterestaurant" zijn reeds meer dan 10 jaar sterke concepten bij mensen die op zoek gaan naar lekker en gezond! Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen internationaal bekend.