Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=pmMF2C8SKcA

WEDSTRIJDEN

BBB BATTLE AREA & FOLIE CULINAIRE

Play Video

BBB Maastricht presenteert een battle area met spannende kookwedstrijden. Op maandag 9 oktober gaan Limburgse ‘young professionals’ de strijd met elkaar aan in samenwerking met Chapeau Magazine en wordt de dag afgesloten met de Bronckhorster Beer & Food Battle. Op dinsdag 10 oktober presenteert BBB Maastricht de spectaculaire Best Burger Benelux Battle in samenwerking met LA Streetfood. En op woensdag vindt de Green Battle plaats in samenwerking met Culinair Saisonnier en We’re Smart Green Guide.

Naast de wedstrijden in de battle area zal er dit jaar voor het eerst een wedstrijd plaats vinden op folie culinaire, in samenwerking met euro-toques organiseert BBB Maastricht de Palux Innovation Award op woensdag 11 oktober.

BBB battle area

In de BBB Battle Area vinden er dit jaar maar liefst 4 verschillende battles plaats! De deelnemers worden beoordeeld door een jury bestaande uit professionals en celebrity chefs.

JONG LIMBURGS HORECA TALENT

BBB Maastricht en Chapeau zoeken jong Limburgs horecatalent

Op maandag 9 oktober worden de Jong Talent wedstrijden gehouden in de Battle Area van BBB Maastricht. Met deze wedstijd voor jong horecatalent, zowel in de keuken als de bediening, wil de organisatie in samenwerking met Chapeau de belangstelling voor de horeca nieuw leven in blazen.

De uitreikingen van de Best Jong Talent Awards vinden diezelfde avond plaats tijdens het Limburgs Culinair Gala in MECC Maastricht. Deze avond staat volledig in het teken van de Limburgse gastronomie en het jong Limburgs horecatalent. In samenwerking met Chapeau geeft BBB Maastricht de jonge toppers – dé toekomst van de gastronomie in Limburg – een podium en waardering.

BRONCKHORSTER FOOD & BEER BATTLE

Op woensdag 11 oktober organiseert BBB Maastricht in samenwerking met Euro-Toques Nederland de bronckhorster food & beer battle. Tijdens deze wedstrijd maken de deelnemers een 3 gangen menu met eigen streek- en seizoens producten die Euro-Toques waardig zijn en presenteren dit menu aan de jury.

Alle gerechten dienen ter plekke ambachtelijk bereid te worden. De chef brengt zijn maître mee om de jury en het publiek te vertellen over de samenstelling van het gerecht en de paring met het bier en waarom dit in zijn ogen de beste combinatie is. De deelnemers krijgen ruim van te voren een bierpakket aangeleverd door Bronckhorster Brewing Company. Zij moeten tenminste één van deze bieren inzetten om een mooie bier/spijs combinatie te bereiden. Vanzelfsprekend mogen er ook meerdere bieren ingezet worden van Bronckhorster.

GREEN CHEF BATTLE

Na het succes van afgelopen editie vindt ook in 2023 de Green Chef Battle plaats, waarbij leerlingen van horeca opleidingen uit de hele Benelux mee doen.

Op woensdag 11 oktober strijden zij op de beursvloer van BBB Maastricht om de titel ‘Green Chef 2023’. Deze volledig fruit- and plant based wedstrijd is een samenwerking tussen BBB Maastricht, Culinaire Saisonnier, het Gastronomisch Gilde en We’re Smart. Samen hebben zij de ambitie om de Green Chef uit te laten groeien tot een Benelux scholenwedstrijd voor leerlingen van alle horecavakscholen.

Tijdens de kookwedstrijd bereiden 6 teams van 2 personen een volledig fruit- and plant based voor- en hoofdgerecht. De juryleden beoordelen de kandidaten op basis van het beoordelingssysteem van de WorldChefs, de overkoepelende wereldorganisatie voor koksverenigingen. De jury bestaat uit Emile Van der Staak, Frank Fol, Luc Kusters, Bethany DeLong en Ricardo Eshuis.

Naast een kookwedstrijd is er ook een bedieningswedstrijd waarbij leerlingen worden uitgedaagd aan tafel een alcoholvrije cocktail (mocktail) te bereiden op basis van gefermenteerde groente-of fruitsappen en daarbij hun kijk op duurzaamheid te geven. De jury beoordeelt de deelnemers op basis van presentatie, motivatie en smaak.

BEST BURGER BENELUX

Dat de luxe hamburger de laatste jaren een sterke opmars heeft doorgemaakt, zal jou niet zijn ontgaan. Bijna elk succesvol horecabedrijf heeft een moderne variant van de klassieke Amerikaanse hamburger op de menukaart staan. Van classic burgers tot Korean fusion burgers en van 100% plant-based tot luxe over-the-top burgers met bladgoud en foie gras.

BBB Maastricht en LA Streetfood presenteren de Best Burger Benelux 2023 in de categorieën ‘meat based’ en ‘veggie based’, met een een zinderende finale op dinsdag 10 oktober tijdens BBB Maastricht. Hier worden de deelnemende finalisten door een vakjury beoordeeld op samenspel van smaken, creativiteit, keuze van ingrediënten, originaliteit, uitstraling en presentatie.

Folie Culinaire

Naast de wedstrijden in de BBB Battle Area vindt er dit jaar voor het eerst één van de wedstrijden plaats op Folie Culinaire. Op woensdag 11 oktober organiseert BBB Maastricht in samenwerking met Euro-Toques Nederland de Palux innovation battle.

Wedstrijden bbb

ETN-PALUX INNOVATION AWARD 2023

Op woensdag 11 oktober organiseert BBB Maastricht in samenwerking met Eurotoques Nederland, Palux keukens en Culinaire Saisonnier de Palux innovation battle. Tijdens deze wedstrijd presenteren jonge talenten een signature gerecht van Euro-Toques waardige producten. Deze producten voldoen aan de kernwaarden van Euro-Toques Nederland: (h) eerlijke producten van hoge kwaliteit uit de streek en volgens de seizoenen. Vanzelfsprekend worden de gerechten ter plaatse ambachtelijk bereid in de demokeuken van Culinaire Saisonnier. Tijdens de demonstratie vertellen de deelnemers over hun signature gerecht, wat ze zoal gedaan hebben en waar hun restaurant voor staat in samenspraak met de moderator.

De deelnemers van 2023 zijn:
Chef Niek Bezuijen – Landgoed Groot Warnsborn Restaurant La Belle Source Arnhem.
Chef Torben Boutersen – Hotel De Draak Restaurant 1397 Bergen op Zoom
Chef Wouter van Leeuwen – Pillows Luxury Boutique Hotel aan de IJssel / Ijssel Restaurant Deventer
Chef Patron Jan Peree – Restaurant Kruidt Lichtenvoorde
Chef Patron Salvatore Randazzo – Restaurant Il Gattopardo Rotterdam
Chef Patron Björn De Waal – Restaurant Het Arsenaal 1309 Doesburg

Tijdens de demonstratie vertellen de deelnemers over hun signature gerecht, wat ze zoal gedaan hebben en waar hun restaurant voor staat in samenspraak met de moderator.