Verslag inspiratietour BBB 27 mei 2019

Startpunt van deze Inspiratietour Limburgse wijn was het POP/UP restaurant van Mes Amis naast Hoeve Nekum in het Jekerdal, ten zuiden van Maastricht. We genoten van een voorgerecht met gemarineerde zalm met asperges met een pinot blanc 2018 van Hoeve Nekum, gevolgd door een tournedos van het Bleu Blanc Belge rund die werd begeleid met een Pinot Noir 2015 van Hoeve Nekum, om vervolgens af te sluiten met een trifle van witte chocolade en aardbei.

Rond 13.30 uur was het tijd om op stap te gaan. De Louwberg, een heuvelrug vanaf de Belgische grens tot aan de rand van Maastricht, kenmerkt zich door de wijngaarden van Hoeve Nekum en Apostelhoeve. Apostelhoeve kennen velen vanwege het feit dat dit het oudste commerciële wijnbedrijf van Nederland is. En in 2020 is het feest, want dan bestaat dit prachtige domein 50 jaar. Het was Hugo Hulst die 50 jaar geleden, mede geïnspireerd door dhr. Bellefroid uit Borgloon (Belgie), startte met de aanplant van wijnstokken. Momenteel voert zoon Mathieu de scepter. Hij was het die het bedrijf verder uitbouwde en de bedrijvigheid consolideerde. De derde generatie dient zich al aan. Zonen Robin en nemen voorzichtig al enkele taken van papa over. Er groeit Muller Thurgau (ook bekend als Rivaner), Auxerrois (steeds meer dé Limburgse druif), Pinot Gris en Riesling. Naast cepage-wijnen (wijnen van 1 enkel ras) worden er ook blends (cuvees, mix van druivenrassen) gemaakt, zowel mousserend als stille witte wijnen. De wijnen kenmerken zich door hun zuiverheid en fruitigheid. Mathieu is, samen met Jules Nijst (Wijngaardsberg) en Ruud Verstegen (Overst) de drijvende kracht achter BOB Mergelland. BOB = Beschermde Oorspongsbenaming, een vorm van Appellation d’Origine Protege.

We rijden de grens over bij Vroenhoven en arriverend bij het enige wijnkasteel in de regio: Genoels Elderen. De uiterst kundige gids lijdt ons rond, te beginnen voor het chateau om de geschiedenis van het wijnkasteel met ons te delen. Hanos oprichter Jaap van Rennes is hier in de 90’er jaren gestart met wijnbouw na verkoop van zijn bedrijf. Daar bleek namelijk voorheen al wijnbouw plaats te hebben gevonden. Een mooie aanleiding om er zelf mee te gaan experimenteren en testen. Het was dan ook logisch dat dochter Joyce de studie oenologie in de Bourgogne ging studeren. Daar plukt men nu de vruchten van. Helaas is Jaap begin dit jaar overleden. Een pionier voor Limburgse wijnbouw en markant man begeleidt familie Van Rennes voortaan vanuit hogere sferen. In de wijngaard worden we meegenomen in het seizoenswerk: het snoeien in de winter, het afleggen en uitbotten in de vroege lente waarna de geleiding van de uitlopers met snoei plaatsvindt (loofwand en top), met rijping en oogst de cyclus wordt afgesloten voor de 22 hectaren, verspreidt rondom het kasteel. Via de persruimte, destilleerderij, komen we terecht is de Bourgondisch ogende wijnkelder met oneindige rijen ‘barriques’ (wijnvaten van 225L), de ‘gyropalette’ (draaimachine voor flessen mousserende wijn om de gist naar de flessenhals te brengen) en kelderkrochten waar schimmels zich via de vaten te goed doen aan de gedestilleerde alcohol. Een bijzondere gewaarwording. We proeven tot slot de mousserende zilverenparel en roze parel en de stille blauwe parel. Backbone is de verkwikkende zuren die de wijnen structuur en lengte geven. Ideaal voor het na laten rijpen op de fles en winning aan complexiteit.

Na bijna 2 uren stappen we weer de bus in. Via verlaten veldwegen doemt plots een wijngaard op, nabij Vlijtingen/ Lafelt. Daar wacht Heidi Castermans ons op. Het domein is door haar en man Herman in 2013 opgericht na het volgen van de opleiding tot wijngaardenier-wijnmaker bij Syntra in Hasselt Belgie. Aangeplant zijn Chardonnay, Pinot Noir en…Pinot Meurnier! Kenners weten dan al snel dat dit dé drie-eenheid uit de Champagne is. Wijndomein Vlijtingen maakt inderdaad voornamelijk mousserende wijnen van deze stokken, maar ook stille Chardonnay. De proefruimte en ‘cuverie’ (wijnmaakruimte en rijping) in Vlijtingen is bijna klaar. We moeten nog even geduld hebben om de wijnen op die plek te proeven. Op 14 en 25 augustus wordt er in de middag een wijnterras georganiseerd, voor wie niet langer kan wachten…

Van Vlijtingen keren we terug naar Maastricht en wel maken we de laatste stop bij Hoeve Nekum, wederom in het Jekerdal waar we begonnen zijn. Eigenaar en wijnmaker Math Bollen ontvangt ons en neemt ons via een kort stukje historie, mee naar de presentatiegaard vooraan de Hoeve. Er wordt stilgestaan bij de aangeplante soorten: Rivaner, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir. Iets verderop staan het nieuwe ras Solaris en de klassiekers Pinot Blanc en Gewurztraminer. Math maakt voornamelijk cepage wijnen voor mousserend wit, stil wit, rose en rood. Voor rood gebruikt hij Pinot Noir en Dakapo voor meer structuur en kleur. In plaats van barriques gebruikt bij getoaste houtchips en ondersteund daarmee de duurzaamheidsgedachte (het is immers afval van gemaakte houten vaten) en natuurlijk de portemonnee. In de typische Limburgse Hoeve, daterend van de 16e eeuw, proeven we nagenoeg de hele range. Kenmerkend is de toegankelijkheid van de wijnen: altijd zeer fruitig met hier en daar een tikkeltje restzoet om de eventuele aciditeit in te dammen. Een concept dat door velen wordt gewaardeerd. Momenteel experimenteert Math met ‘Minimal Schnitt’, oftewel het minimaal snoeien van druivenstokken. Dat doet hij niet omdat hij er geen tijd voor heeft of lui is, maar om de plant zich vooral te laten concentreren op de rijpheid van de druiven in plaats van groei van uitlopers en blad omdat deze al vroeg in het seizoen aanwezig zijn. De Limburgse wijnprofessionals volgen deze ontwikkeling natuurlijk graag.

Resumerend kunnen we stellen dat de Limburgse wijnbouw langzaamaan volwassen is geworden. De opwarming van de aarde speelt een grote rol in de huidige kwaliteit. Maar ook de aanwezige kennis, de uitgevoerde investeringen in machine, apparatuur en andere faciliteiten, gemiddeld oudere stokken die kwaliteitsdruiven voortbrengen en dat gecombineerd met hellingen en ideale bodemsoorten. Als we allemaal wat vaker eens een regionale wijn op de kaart zetten en promoten, gaan we sowieso een mooie – en lekkere – toekomst tegenmoet!

Maurice Warnier

Vinteur.nl / Wijnreisinlimburg.nl


Print